W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Bieslook

Of graslook, snijprei, sneelook, uiegras.
Allium schoenoprasum

Het in Europa inheemse bieslook behoort tot de familie van de uien. De holle stengels worden vers en fijngehakt gebruikt. Chinees bieslook (Allium odoratum) heeft grotere stengels, bloesems die naar rozen geuren en smaakt naar knoflook. Bieslook kan op vele manieren worden toegepast en kan niet alleen in de tuin, maar ook in de bloembak of zelfs in een bloempot worden gekweekt. Omdat bieslook vorstbestendig is, kan het het hele jaar door worden gesneden. Er moet wel stevig gemest worden en de stengels mogen nooit te dicht bij de grond worden afgesneden, want dan groeit het niet meer aan en ook pas vlak voor het gebruik. Bieslook dient niet alleen om voedsel te kruiden maar ook om talrijke koude en warme gerechten te garneren. Bieslook mag nooit worden gekookt en wordt pas aan spijzen toegevoegd wanneer ze worden geserveerd. Bieslook met kwark vermengd wordt op de boterham gegeten. Het smaakt goed bij eiergerechten, salades, koude sauzen en wordt ook over aardappelen gestrooid. In de winter is bieslook een gewaardeerde leverancier van vitamine C. Het is winterhard en overblijvend. Om de drie of vier jaar moeten de planten worden gescheurd en in kleine groepjes weer worden uitgeplant. Het zaad kiemt goed op de warme vensterbank. Om langer voorraad te hebben is het raadzaam om het zaad op verschillende tijdstippen in enkele bloempotten uit te zaaien.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google