W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Plant - algemeen

Ook bomen bloeien

Behalve de door geur en kleur opvallende bloemen, zijn er ook talrijke bloemen, die voor de meeste wandelaars verborgen blijven, eenvoudig omdat ze zich tot het meest noodzakelijke beperken, namelijk de voortplantingsorganen.
Dit is niet alleen het geval bij een aantal kruiden, ook veel boomsoorten zijn maar bescheiden bloeiers.
Hoge bomen vangen veel wind. Van dit feit maken ze dankbaar gebruik voor hun bestuiving. De meeste soorten kunnen het best buiten insecten stellen. De wind brengt het stuifmeel over op de bijzonder hiervoor ingerichte stempels. Hun bloemen missen dan ook alles, wat ze voor bestuivers aantrekkelijk kan maken. Esthetisch betekenen ze daarom voor ons niet veel, al zijn ze uit botanisch oogpunt bijzonder interessant.
Ook sparren, dennen en andere naaldbomen (Coniferae) bloeien op een nogal verborgen manier. De bloemen zitten aan het eind van jonge, als kerstboomkaarsen rechtop staande loten. Sommige van deze loten dragen gele trossen stuifmeelbloemen. Op een winderige dag verliest een bloeiende den miljoenen stuifmeelkorrels, elk korreltje gevat tussen twee blaasjes, waardoor het gemakkelijk blijft zweven. Op andere plaatsen zitten roodachtige bolletjes aan de loten. Hiervoor is het stuifmeel bestemd. Want deze bolletjes zijn de vrouwelijke bloemen, de toekomstige dennenappels. Het rijpen van de stugge, harsrijke vruchten is een langdurige onderneming : er moeten een zomer, een winter en nog eens een zomer en een winter overheen gaan, voordat de dikke schubben uiteenwijken om de gevleugelde zaden vrij te laten.
Deze zaden zitten dus tussen de schubben, niet zoals bij appel of kers in een geheel gesloten vrucht. Plantkundig gezien is deze 'naaktzadigheid' een primitieve toestand. De naaktzadigen of Gymnospermae zijn veel ouder dan de bedektzadigen of Angiospermae, waartoe de meeste hedendaagse bloemplanten behoren.
Omdat de verschillende naaldbomen nogal wat variaties te zien geven en naast vrij primitieve ook hoogst primitieve soorten voorkomen, zijn de bloemen van onze coniferen bijzonder belangwekkend voor de wetenschap. De botanicus, die graag de schakel kent tussen de hedendaagse bloemplanten en de antieke, bloemloze flora, die het materiaal voor de steenkool leverde, vindt in de ruim vijfhonderd soorten dan ook dankbare objecten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer