W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ziekten en aandoeningen overzicht

Cytomegalovirus (CMV)

Wat is het Cytomegalovirus ?
Het cytomegalovirus is een virus uit de groep van herpesvirussen dat vooral een infectie kan geven in geval van weerstandvermindering. De infectie kan ook optreden door besmetting tijdens de zwangerschap.

Diagnose
Door middel van bloedonderzoek kan men aantonen of er sprake is van een cytomegalo-virusinfectie. Ook kan het virus uit lichaamsvloeistoffen als urine en speeksel worden gekweekt.

Klachten en verschijnselen
Indien er klachten zijn, openbaren deze zich als een algemeen gevoel van ziek-zijn, gepaard gaande met koorts, gewrichts-, spier- en/of hoofdpijn, terwijl ook de lymfeklieren en de lever vergroot kunnen zijn. In sommige gevallen kan er sprake zijn van darmstoornissen met diarree.

Ernst en beloop
Bij volwassenen gaat de infectie meestal ongemerkt voorbij. Ongeveer 50 tot 80% van de volwassenen in Nederland draagt het virus bij zich, zonder dat er klachten zijn. Dit betekent dat veel mensen ooit een keer met het virus in aanraking zijn gekomen.
Eventueel optredende klachten gaan meestal in enkele weken vanzelf weer over. Bij mensen met weerstandvermindering (bijvoorbeeld bij Aids of na orgaantransplantatie of bij chemokuren) kan de infectie complicaties geven aan het hart, het netvlies in het oog en de longen. In het ernstigste geval kan er sprake zijn van een dodelijke afloop.

Behandeling
Alleen bij ernstige infecties bestaat er een gerichte behandeling.
De behandeling heeft veel bijwerkingen en kan alleen in het ziekenhuis plaatsvinden.

Cytomegalovirus tijdens de zwangerschap
Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met het cytomegalovirus en zodoende een infectie doormaakt, is de kans dat ook het kind besmet raakt ongeveer 50%. Het is niet bekend hoeveel vrouwen er tijdens de zwangerschap een infectie meemaken.
Bij de levendgeborenen die tijdens de zwangerschap besmet raakten heeft zo'n 5 tot 10% een min of meer ernstige aangeboren afwijking. Er bestaat dan ook een kans dat het kind op latere leeftijd neurologische afwijkingen ontwikkelt (epilepsie, spasticiteit). Echter, na 'optelling' van deze kansberekeningen op een aangeboren afwijking, is de kans uiteindelijk erg klein.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google