W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Grote engelwortel of Angelica

Angelica archangelica

De grote engelwortel of angelica behoort tot de familie van de peterselie. De grote engelwortel is een ��n-c.q. meerjarig kruid dat tot 250 cm hoog kan worden. In het wild komt zij op vochtige weiden en langs waterlopen voor. In het eerste jaar van de plantengroei ontwikkelt zich een klein bladrozet en in het tweede jaar ontstaan grote bladeren en een lange, geribbelde holle stengel met bloemschermen met vier zijassen. De grote engelwortel bloeit in juli en augustus met witte bloempjes; de vruchten (zaad) zijn eivormig tot langwerpig. Alle delen van de plant hebben een kruidig aroma en een zoete smaak die later ietwat bitter wordt. Voor het kruiden wordt de hele plant gebruikt en de wortels leveren zelfs de grondstof voor een medicament op. Het meeste profijt wordt echter van de stengels getrokken, die gekonfijt bij het bakken en garneren worden gebruikt. In sommige Scandinavische landen worden de stengels als groente gegeten. De jonge stelen kunnen geblancheerd als salades worden gebruikt. Samen met andere kruiden wordt de grote engelwortel aan soepen, sauzen en salades toegevoegd. Gekonfijt dient de grote engelwortel voor het garneren van taarten en in suiker gekookt is het een nagerecht. De zaden worden voor de vervaardiging van verschillende maagbitters gebruikt en in de cosmetische industrie bij de productie van tandpasta.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google