WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Kinderziekten en kwaaltjes

Hartafwijkingen

Hartafwijkingen bij kinderen zijn meestal aangeboren. Als je kind een aangeboren hartafwijking heeft, is er een afwijking in de bouw van zijn hart, waardoor de normale bloedsomloop wordt verstoord. Zijn hart heeft zo meer kans om te worden geïnfecteerd door ontstekingen.

Wanneer vermoed je een hartafwijking ?
Het zou kunnen dat je kind aan een hartafwijking lijdt wanneer hij een aantal van de volgende symptomen heeft:

Opvallende vermoeidheid
Kortademigheid
Mindere lichamelijke prestaties dan zijn leeftijdgenootjes
Veel zweten bij normale inspanning
Niet goed groeien of afvallen
Vaak pauzes tijdens het spelen
Blauwe verkleuring van zijn lippen, vingers en tenen
Regelmatig heel erg bleek zien
Schakel meteen een arts in als je vermoedt dat je kind een hartafwijking heeft !

Wat kan eraan gedaan worden ?
Veel hartafwijkingen bij kinderen kunnen tegenwoordig operatief worden verholpen, maar niet voor elke hartafwijking is een operatie nodig. De arts zal allereerst het hartje van je kind beluisteren. Wanneer hij een hartruis hoort, kan dat wijzen op een hartafwijking. Eén op de drie kinderen heeft een hartruis die niets met een hartziekte heeft te maken en ook niet hoeft te worden behandeld. Zo'n onschuldige hartruis heet een systolicum.
Als de arts niet zeker weet of het geruis onschuldig is of niet, kan hij een röntgenfoto of een elektrocardiogram (meten van de hartslag) van het hartje van je kind maken. Als hieruit blijkt dat er een gaatje in het tussenschot van zijn hart zit, hoeft hij meestal niet te worden geopereerd. Vaak wordt het gaatje namelijk kleiner naarmate je kind groeit. Uiteindelijk zal het hoogstwaarschijnlijk spontaan sluiten.
Wanneer de lippen, vingers en tenen van je kind een paarsblauwe kleur hebben, wordt het lichaam van je kind niet voldoende voorzien van zuurstof. In dit soort gevallen is altijd een operatie nodig. Mocht je kind een (lichte) verkoudheid hebben opgelopen, vertel de arts dan altijd dat je kind een hartafwijking heeft. Bacteriële infecties moeten namelijk meteen met antibiotica worden behandeld om ernstige ontstekingen te voorkomen.
Als ouder kun je je kind het beste zelf laten uitmaken wat hij wel en niet kan: de meeste kinderen met een hartafwijking kunnen bijna alles. Alleen als je kind een ernstige hartafwijking heeft, mag hij niet aan sport doen. Maar ook dan moet je hem toestaan om te doen wat hij zelf denkt te kunnen. Vroeger schreven artsen precies voor hoeveel lichaamsbeweging een kind met een hartafwijking mocht hebben. Maar dan werd het kind soms veel te ongerust, wat weer niet goed was voor zijn hartje. Mocht je toch nog ergens over twijfelen, aarzel dan niet om de arts om raad te vragen.
 

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google