W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Kerguelenzeebeer

De Kerguelenzeebeer of Arctocephalus tropicalis. Grootte : mannetje lichaamslengte 1,6 tot twee meter, gewicht ongeveer 120 kg. Wijfje 1,4 tot 1,6 meter en gewicht veertig tot vijftig kg. Uiterlijk : kleine, op honden lijkende, robben, gewoonlijk levendig en waakzaam, met overwegend grijze bovendelen, geleidelijk overgaand in bruin; donkere kop, schouders en vinpoten, gezicht en borst geel of roomkleurig-bruin. Het noordelijke ras neigt meer naar grijs dan het zuidelijke. Volwassen mannetjes met kam en kap van lang haar op kop en schouders.
Verspreidingsgebied : ligplaatsen op eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan van 60 graden w.l. tot 80 graden o.l. Er zijn twee geografisch bepaalde ondersoorten, die respectievelijk ten noorden en ten zuiden van de Antarctische Convergentie (dit is een frontachtige lijn waar de subantarctische wateren in contact komen met die van de gematigde breedte; de temperatuur van het zeewater vertoont hier aan de oppervlakte een verschil van enkele graden) leven : A.t. tropicalis en A.t. gazella.
Deze levendige, kleine dieren, die bijna door de negentiende eeuwse benden zeehondenvangers werden uitgeroeid, hebben zich opmerkelijk hersteld - eerst langzaam maar tegenwoordig vrij explosief. Gedurende de jaren twintig van de twintigste eeuw waren ze nog zeldzaam, maar thans planten zij zich weer voort op hun van ouds bekende eilanden. Op sommige zuidpooleilanden zijn in de laatste twintig tot dertig jaar opnieuw kolonies ontstaan. Op verscheidene plaatsen, bijvoorbeeld Zuid-Georgi�, zijn in dezelfde periode weer flinke populaties van tienduizenden dieren opgebouwd. Hoewel ze nog niet op grote schaal commercieel worden ge�xploiteerd, vallen er in sommige van deze populaties toch wel slachtoffers als gevolg van stroperij. De totale populatie gaat waarschijnlijk de 100.000 te boven en deze ontwikkeling schijnt zich op alle werpplaatsen voort te zetten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be