W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Kervel

Of stekelzaad, moeskruid, tamme kervel.
Anthriscus cerefolium.

De kervel is eigenlijk een ��njarig kruid, dat echter nog een tweede jaar doorgroeit en tot zeventig cm hoog kan worden. Kervel komt oorspronkelijk uit Zuid-Rusland, de Kaukasus en uit West-Azi�. Uiterlijk lijkt de kervel ietwat op peterselie, maar heeft een verfijnder aroma. De bloemetjes van de kervel zijn heel fragiel. De plant houdt van een niet te zware grond en van niet teveel zon. Wie zelf kervel zaait, kan dit het best heel vroeg in het voorjaar doen en wie tot laat in de winter wil oogsten, moet in augustus en september nogmaals zaaien. Wie permanent over kervel wil beschikken, kan het zaad het best in kleine hoeveelheden tegelijk vanaf het vroege voorjaar tot in het najaar uitzaaien. Voor het oogsten van de bladeren moet de plant net even boven het grondoppervlak worden afgesneden. Zes tot acht weken na het zaaien is de plant het best geschikt. Kervel kan niet worden verplant. Kervel geldt als ��n van de fijnste kruiden van de Franse keuken en wordt niet alleen voor het kruiden van soepen en salades gebruikt, maar ook voor vullingen en als garnering. Kervel kan gedroogd worden gekocht, maar het beste is toch om het product vers te verwerken. Voor de winter houdt men kervel vers in de diepvries. Men gebruikt kervel altijd fijngehakt of gesneden samen met bijvoorbeeld peterselie, dragon en bieslook, voor omeletten. Kervel is echter ook geschikt om er rauwe groenten mee te kruiden en doet het ook bijzonder goed bij schapevlees en gegrilleerd vlees.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google