W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Koriander

Of colander, snies.
Coriandrum sativum.

De koriander is een ��n- tot tweejarige kweekplant die uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied komt. In Europa komt deze plant verwilderd voor. Vers geplette bladeren ruiken naar wandluizen, vandaar dat de plant in het Duits Wanzenkraut wordt genoemd. De rijpe vruchten hebben een mild en kruidig aroma. Deze schermbloemige is ��njarig en bloeit met een tere, lavendelblauwe kleur. De plant is 45 tot zestig cm hoog en de bloei valt in de nazomer. Nadat de eerste zaden zijn gerijpt, wordt de plant, net als bij de echte karwij, afgesneden. Koriander wordt in Hongarije, Roemeni�, Rusland en Marokko gekweekt. De zaden zijn onbewerkt of gemalen in de handel. Koriander behoort tot de broodkruiden en is onmisbaar in kruidenmengsels voor worsten en pasteien. Erg populair is dit kruid in Zuid-Amerika en het is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder. Het is een wezenlijk bestanddeel van ontbijtkoek en speculaas en zit in kant-en-klaar mengsels voor ontbijtkoek. Jonge, verse blaadjes kunnen als specerij en in groentesalades worden gebruikt. Koriander wordt ook gebruikt om alcoholische dranken een bijzonder smaakje te geven en tot slot geeft het smaak aan zachte kaas en in melkpuddingen.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google