W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Paprikapoeder

Capsicum annuum.

Paprika's worden uit zaad gewonnen. De eenjarige plant wordt tot zestig cm hoog. Afhankelijk van de groeiplaats ligt de bloeitijd tussen juni en september, de rijping van de vruchten ligt tussen half juli tot laat in het najaar. De vruchten worden na het rijpen geplukt en aan een draad geregen opgehangen om te drogen. Tegenwoordig wordt deze plant hoofdzakelijk in de warme gebieden van Zuid-Europa, Midden-Amerika, India en Oost-Azi� verbouwd en tot specerij verwerkt. Als specerij worden de rijpe, gedroogde en gemalen vruchten van voornamelijk de rode soorten gebruikt. Vlezige soorten zijn niet geschikt voor de vervaardiging van paprikapoeder en worden voor salade en als groente gebruikt. De verschillende soorten lopen qua grootte, vorm en scherpte van smaak onderling sterk uiteen. In de handel zijn de zachte delicatessenpaprika, de scherpere zoete paprika en als goulashspecerij de krachtige rozenpaprika verkrijgbaar. Paprikapoeder is ��n van de specerijen die onmisbaar zijn geworden. Het poeder wordt gebruikt voor sauzen, soepen, salades, kwark voor op de boterham en voor het kruiden van worstsoorten, vlees en gevogelte. Behalve als poeder verheugt geconserveerd paprikamerg van verse, rijpe vruchten zich in een grote populariteit.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google