W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De ruitpython of diamantpython

De ruitpython of Morelia spilotes is een variabele soort met een groot verspreidingsgebied. De ondersoort Morelia spilotes spilotes staat bekend als de diamantpython (zie foto) en wordt ongeveer drie meter lang. Ze is zwart of donkergrijs met een tekening van helderwitte vlekken over haar hele lichaam. Soms vallen deze vlekken samen en vormen grotere witte plekken of diamanten.
De vaker voorkomende ondersoort is de ruitpython, Morelia spilotes variegata. Deze is ook variabel, met verscheidene herkenbare, plaatsgebonden rassen. De typische vorm is donkergrijs met lichtere vlekken op de rug, die in twee parallelle rijen staan of met elkaar verbonden zijn. De grondkleur kan ook vari�ren en is soms roodachtig,  bruin of geel.
Exemplaren uit Queensland zijn donkergrijs met een gele of goudkleurige tekening en staan bekend als ruitpythons in junglefase, of als tijger-ruitpythons. Deze laatste vorm is vooral zeer gewild en levert een hogere prijs op dan de andere ruitpythons, met uitzondering van de diamantpython.
De verzorging van deze slangen is hetzelfde en eigenlijk nogal eenvoudig. Ze leven gedeeltelijk in de bomen en hebben dus graag een hoog hok met een stevige tak waar ze kunnen in klimmen. Ze eten graag knaagdieren en hebben een temperatuur nodig van 26-30 graden Celsius, die tijdens de winter verlaagd moet worden, willen ze zich voortplanten. De vrouwtjes leggen vijftien tot twintig eieren per legsel, maar er zijn ook gevallen bekend van vrouwtjes die vijftig of meer eieren leggen. Als ze de kans krijgen, bebroeden de vrouwtjes de eieren. De broedtijd bedraagt ongeveer 60-65 dagen en de jongen zijn veertig tot vijftig cm lang en slank. Gewoonlijk hebben ze niet veel dwang nodig om met eten te beginnen, maar soms is het nodig de eetlust te stimuleren door muizen te voeren die actief lijken te zijn, wat inhoudt dat ze in een tang worden gehouden die voor de ogen van de slang wordt heen en weer bewogen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer