W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De sterrenkijker

Orde : Perciformes - familie : Verschillende - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Er zijn twee sterrenkijker-families. De Uranoscopidae-familie bevat veel grotere soorten en de Dactyloscopidae-familie bestaat uit kleinere soorten, zoals de gespikkelde sterrenkijker.
Bijna onzichtbaar onder het zand, is de goed gecamoufleerde sterrenkijker een dodelijk roofdier. Zijn aangepaste ogen boven op zijn kop zorgen ervoor dat hij elke vis kan zien en wanneer hij iets eetbaars waarneemt, maakt hij een slikbeweging en zuigt de prooi naar binnen. Hoewel dit dier kwetsbaar lijkt op de zeebodem, zal zijn verdedigingstactiek (waaronder de mogelijkheid om een elektrische schok te geven) snel elk roofdier verslaan.
Vrouwtjessterrenkijkers schieten kuit op de bodem van de zee gedurende de late lente en de vroege zomer, waarbij broedeieren vrijkomen die naar de oppervlakte drijven. De eieren groeien uit tot kleine doorzichtige larven die in open zee leven, zich voeden met hun dooiervlies en daarna met plankton, totdat ze ongeveer zeven mm. lang zijn. In dit stadium beginnen ze te jagen en andere larven te eten, zelfs die van hun eigen soort. Wanneer ze vijftien mm. lang zijn, beginnen hun elektrische organen zich te ontwikkelen. Jongen zwemmen totdat ze ondiepe, zanderige baaien bereiken waar ze vaak verscheidene jaren blijven. Hier krijgen ze hun volwassen kleur en terwijl ze groeien verplaatsen hun ogen zich naar de bovenkant van de kop, om ze zo voor te bereiden op het leven in het zand.
Dit roofdier brengt bijna zijn hele leven gecamoufleerd door op de zandbodem van de oceaan, en is goed aangepast aan zijn leefomgeving. Als er gevaar dreigt, stellen zijn borstvinnen hem in staat zichzelf in enkele seconden in te graven. Zijn ogen, neusgaten en mond liggen zodanig dat ze boven het zand uitsteken, zelfs wanneer de rest van zijn lichaam is ingegraven, zodat hij kan ademen en prooi kan waarnemen terwijl hij bijna onzichtbaar is. De sterrenkijker heeft een kamvormige rand rond zijn mond en neusgaten die voorkomt dat er zand in deze openingen komt, waar het schade zou kunnen toebrengen. Giftige stekels boven de vinnen schrikken elk roofdier af.
Een orgaan dat zich in een zak achter zijn ogen bevindt, stelt hem in staat om een elektrisch stroompje op te wekken. Deze schok kan wel vijftig volt zijn, genoeg om zelfs de meest agressieve tegenstander te doen schrikken en af te weren. Het elektrische orgaan van de sterrenkijker kan ook kleinere stroompjes afgeven, die gebruikt worden voor communicatie, navigatie en zelfs voor het zoeken naar prooi.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer